Heb je onze nieuwe producten al gezien?

bestel

Jouw menstruatie na de bevalling

Als je de vraag stelt wat te verwachten van je menstruatie na de bevalling dan is het meest gegeven antwoord dat het per vrouw verschilt. Hoewel dat klopt, is er natuurlijk veel meer hierover te vertellen. Er zijn een aantal veranderingen die plaatsvinden die voor elke moeder gelden. Deze kunnen je helpen om te begrijpen wat er aan de hand is met je.

Hormonale veranderingen

Gelijk na je bevalling vindt er een enorme daling plaats van je vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen en progesteron. Deze daling is zo intens dat het je een inkijkje geeft in wat er gebeurt tijdens de menopauze. Veel van de vroege postpartum klachten worden hierdoor veroorzaakt zoals de afwezige roze wolk, nacht zweten, opvliegers, een droge huid, slapeloosheid en vermoeidheid om er een paar op te noemen. Voldoende aanmaak van je knuffelhormoon oxytocine en de borstvoeding hormoon prolactine horen de hormonale daling op te vangen.

Femmegetic, menstruatie na de bevalling

Wanneer komt mijn menstruatie weer op gang?

Gek genoeg is hier geen éénduidig antwoord op te vinden. Voor de moeders die geen of weinig borstvoeding geven, geldt dat ze eerder menstrueren. Dit komt doordat prolactine, het hormoon verantwoordelijk voor de melkproductie, dat de vrouwelijke geslachtshormonen onderdrukt, sneller daalt. Gemiddeld zien vrouwen dan dat ze binnen een half jaar weer menstrueren. Waarbij het voor elke vrouw geldt dat de kans groot is dat je menstruatie ná je bevalling anders is dan je menstruatie vóór je zwangerschap.

Femmegetic, menstruatie na de bevalling

Borstvoeding en de menstruatie

Het geven van borstvoeding is (bij gebrek aan beter) lang gebruikt als natuurlijke anticonceptie. Waarschijnlijk weet je al dat het geen waterdichte methode is. En aangezien je vóór je eerste menstruatie na je bevalling eerst een eisprong hebt en dus vruchtbaar bent, is het aan te raden om andere methodes te gebruiken. Vroeger werkte borstvoeding, zeker in de eerste zes maanden als een wat betrouwbaardere methode vanwege de volgende kenmerken (een baby was eigenlijk altijd en constant aan het zogen):

Femmegetic Punt

Wat is normaal?

Voor vrouwen die borstvoeding geven kan de menstruatie al na 3 maanden weer op gang komen. Maar er er zijn ook genoeg gezonde gevallen bekend dat het tot 3 jaar na de bevalling kan duren. Met andere woorden er is niet echt een ‘normaal’. Wanneer je ongesteld wordt de eerste keer dan kan er sprake zijn van veel meer bloedverlies. Dit omdat je baarmoeder groter is geworden tijdens de zwangerschap en er meer slijmvlies is wat wordt uitgescheiden. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je al last hebt van bloedarmoede.

Menstrueren na je bevalling

Wanneer je voor je zwangerschap last had van je hormonen dan kun je verwachten dat deze klachten niet zijn opgelost door je zwangerschap. Het ervaren van een pijnlijke eisprong, maar ook PMS, pijnklachten tijdens je ongesteldheid, een onregelmatige cyclus en de stemmingswisselingen keren vaak weer terug. Dit heeft te maken met hoe postnatale depletie de hormonale disbalans in stand houdt en verergert. Wat je aan de depletie kunt doen, lees je in het gratis ebook wanneer jij je aanmeldt voor onze nieuwsbrief.

Website made by Pixxels