Let op! Onze Mama Care laat deze dagen langer op zich wachten

shop

Je huid vraagt om andere verzorging nu je moeder bent

Jouw huid kan na de bevalling erg veranderen. Dit klinkt misschien als een oppervlakkig probleem. Maar wanneer je er last van hebt dan weet je hoe onzeker je kunt worden van jouw gelaat. Onder invloed van hormonen straalde je huid of had je juist last van voor jou onbekende huidklachten toen je zwanger was. Het hormonale herstel dat nodig is na je bevalling leidt ertoe dat je huid na de bevalling extra aandacht kan gebruiken van binnenuit.

Hormonen en je huid na de bevalling

Van alle organen is de huid het grootst en beschermt zij jouw lichaam tegen de buitenwereld. Recent onderzoek laat zien dat je huid een belangrijke rol speelt in je hormoonstelsel. Dit betekent dat je huid beïnvloedt wordt door hormonen, maar ook dat zij zelf hormonen aanmaakt die in je bloed terechtkomen. Daarbij bevat je huid zogeheten receptoren – ontvangstpunten – voor hormonen zoals die van je schildklier en geslachtsorganen. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat je in de spiegel de hormonale invloeden op je huid kunt zien tijdens je zwangerschap en na de geboorte.

Huid na de bevalling - Femmegetic

Huidklachten na de geboorte

De gezonde gloed die je misschien hebt gehad tijdens de zwangerschap kwam niet alleen door je hormonen, maar ook door toegenomen bloedtoevoer. Hoe je huid na de bevalling verandert, kan per moeder verschillen. Er zijn een aantal veel voorkomende klachten waar je last van kunt krijgen:

1 - Femmegetic SlaaptekortDroge en gevoelige huid

Na de bevalling ervaar je een snelle en grote daling van oestrogeen. Hierdoor is er ook minder hydratatie in de huid en nemen de natuurlijke oliën af, waardoor je huid droger en gevoeliger kan aanvoelen dan je gewend bent.

2 - Femmegetic SlaaptekortEczeem

De toegenomen gevoeligheid van je huid onder invloed van hormonen kan ook leiden tot eczeem klachten oftewel atopische dermatitis. Dit merk je aan roodheid, jeuk, droogheid en soms ook blaren of schilfers.

3 - Femmegetic SlaaptekortPigmentatie

Hormonale schommelingen na de bevalling kunnen ook leiden tot hyperpigmentatie. Dit wordt ook wel melasma genoemd en herken je aan donkere vlekken op de huid, doordat teveel melanine wordt aangemaakt.

Afvallen als moeder - FemmegeticAcne en puistjes

Je huid na de bevalling kan heel onrusttig worden doordat je meer talg produceert door de afname van oestrogeen.

Femmegetic Punt

Je huid gezond eten

Er een intieme connectie tussen de darm en de huid die beide kanten op gaat, de zogeheten darm-huid-as. Zowel de darm als de huid hebben dezelfde functie als barrières die je tegen de buitenwereld beschermen. Ook delen ze qua gevoeligheid en bescherming, hetzelfde immuunsysteem. Ontstekingen in de darmen kunnen de huid verstoren en sommige huidaandoeningen zoals rosacea gaan gepaard met een prikkelbare darm, maar ook met coeliakie. Hoewel het onderzoek naar deze relatie nog pril is, verbetert de huid wanneer je darmgezondheid vooruit gaat.

Huid na de bevalling - Femmegetic

Méér probiotica en prebiotica eten

Na de bevalling moeten je darmen die waren verplaatst weer terug. Dit kan zorgen ervoor zorgen dat je last hebt van je buik. Ook kan obstipatie wat je tijdens de zwangerschap parten kan spelen, een probleem kan blijven. Je wil er daarom voor zorgen dat de omgeving in je darmen verbetert. Dit doe je allereerst door minder suiker, bewerkte witte granen, slechte vetten zoals frituur, transvetten in koekjes en chips ed. te eten. De goede bacteriën – probiotica – die in je darmen wonen, hebben vezels – prebiotica – nodig. Goede bronnen van vezels zijn:

– Broccoli, bloemkool, spruitjes, palmkool en dergelijke koolsoorten
– Avocado
– Bonen en peulvruchten (droog gekocht, geweekt en gekookt of uit glazen pot)
– Ongebrande en ongezouten noten
– Alle zaden en pitten (denk aan chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad en hennepzaad)

Ergens is er een misconceptie ontstaan dat brood heel vezelrijk is. Helaas is dat ook voor volkoren brood niet echt het geval. Ter vergelijking 1 sneetje volkoren brood geeft 2gr vezels en een hele peer met schil ongeveer 11gr(!). Daarbij kun je ook collageen overwegen, omdat het zorgt voor stevige, elastische en jeugdige huid naast dat het de gezondheid van de darmen bevordert. Collageen haal je uit bijvoorbeeld bottenbouillon. Dit zijn botten van biologische kippen of runderen die dagenlang hebben geprutteld. Hierdoor komen mineralen, gelatine en collageen vrij.

Huid na de bevalling - Femmegetic

Andere huidverzorging na de bevalling

Zoals je misschien begrijpt nu is dat je huid een stuk gevoeliger is dan voor je zwangerschap. Wat je smeert, maakt zeker uit, maar misschien niet op de manier die je denkt. Je huid beschermt je tegen de buitenwereld en als je dagelijks zelf allerlei boosdoeners erop blijft smeren, doe je veel kwaad. Zeker omdat in veel huidverzorging hormoon verstorende stoffen zitten, de xeno-oestrogenen. Gezien de hormonale oorzaak van je huidklachten is het extra belangrijk om gebruikt te maken van milde huidverzorging. Om een beeld te krijgen van je huidige producten kun je de volgende apps downloaden, Think Dirty en Clean Beauty. Daarnaast kun je bij Nourished veel natuurlijke huidverzorging opties vinden.

Reinigen voor gevorderden

We gebruiken veel water ‘s avonds om te reinigen, dit terwijl je met olie viezigheid beter verwijdert. Pure oliën reinigen niet alleen, maar zijn ook verzorgend. Denk aan argan, marula, abyssinian, rozenbottel, jojoba, avocado, druivenpit, shea, vitamine E en kokosolie om je wat inspiratie te geven. Ze zijn fijn om mee te reinigen als je geen goede natuurlijke reiniger hebt. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je jouw gezicht voor het slapengaan altijd goed gereinigd hebt. De Koreaanse “double cleanse” is daarvoor een goed. Met een pure olie haal je alle viezigheid weg en vervolgens maak je jouw gezicht nogmaals schoon met rozenwater, micellair water of een andere reiniger op waterbasis. Zo houd je nagenoeg een schoon doekje over en slaap je met een schone huid.

Als je huidklachten verergeren en lang aanhouden, zoek dan altijd hulp van een deskundige. Met deze kennis weet je nu dat er naast je uiterlijk ook moet worden gekeken naar je hormonale balans voor een stralende huid.

Jouw gezondheid na de bevalling beter begrijpen?

Website made by Pixxels