Wil jij een gezond 2024? Tijd voor de MAMA BOOST

shop

Dé sleutel naar meer energie

Als je denkt aan het hebben van energie dan is je spijsvertering niet persé de eerste plek waar je aan denkt. Je spijsvertering is het hele systeem dat verantwoordelijk is voor het vermalen van je voeding. De bouwstenen die dit proces oplevert, zijn de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om energie te maken.

Het is niet wat je eet

Er zijn veel mensen die schijnbaar heel gezond eten, maar ondanks alle moeite last houden van allerlei (buik)klachten. Als moeder kun je hier ook last van krijgen. Tijdens de zwangerschap heb je plaats moeten maken voor de groeiende baby waardoor je darmen zijn verschoven. Je spijsvertering werd langzamer om nog meer voedingsstoffen uit je eten te kunnen halen. Na de bevalling moeten de darmen weer terug en kan dat allerlei klachten veroorzaken.

Het is niet wat je eet, maar wat je verteert

Ayurveda (Oud Indiase Geneeskunde)

Rommelige buik

Met het hebben van een rommelige buik heb je last van klachten zoals een opgeblazen buik, obstipatie, diarree, wisselende ontlasting, winderigheid en maagzuur om er een paar op te noemen. Maar ook klachten die geen verband lijken te houden, vinden hun oorsprong in de darmen. Een slechte weerstand bijvoorbeeld, slapeloosheid, menstruatie klachten, moeite hebben met je gewicht en ook mentale klachten zoals angstige gedachten, gepieker en een mama brein. Al deze symptomen zorgen er dan ook voor dat je minder energie hebt om mama te zijn.

Femmegetic Energie

Darmflora

Naast het opnemen van voedingsstoffen die van belang zijn voor de aanmaak van energie, is de darm ook de thuishaven van ongeveer 95% van alle bacteriën in je lichaam. Dit heet ook wel je darmflora. Zij vervullen allerlei nuttige taken zoals het aanmaken van vitamines, met name de B vitamines en vitamine K, maar ook andere stoffen die van belang zijn voor je gezondheid. Deze nuttige darmflora moeten gevoed worden en het is van belang dat je de grote variatie aan bacterie stammen die aanwezig zijn met een groot diversiteit aan voeding voorziet.

Darm en energie

De energie dips die je gedurende een dag kan ervaren, hebben te maken met je bloedsuikerspiegel. Wanneer je ontbijt met een snelle (zoete) hap bijvoorbeeld zoals een croissant of wit broodje dan stijgt je bloedsuikerspiegel nogal snel. Dit geeft gelijk energie, wat heel fijn kan voelen, omdat je het zo nodig hebt. Maar al snel daarna volgt een dip, omdat je lichaam overdreven reageert op deze suiker piek. Dat leidt er weer toe dat je verlangt naar een snelle (zoete) hap, een vicieuze cirkel die heel vermoeiend kan zijn. Maar ook één die opgelost kan worden door te zorgen voor een gezonde darmflora. Het hebben van voldoende goede bacteriën helpt namelijk bij het balanceren van je bloedsuikerspiegel.

Femmegetic Punt
Zorgen voor je darmen met voeding

Met de volgende tips kun je ervoor zorgen dat je jouw goede bacteriën voedt, zodat ze vóór je gaan werken en jij meer energie hebt:

Femmegetic SlaaptekortFermentatie

Probeer dagelijks iets te eten of te drinken wat gefermenteerd is. Fermentatie betekent dat het eten of drinken is voorverteerd door goede bacteriën. Het smaakt dan zuur, omdat bij het fermenteren melkzuur wordt gemaakt, wat heel fijn is voor je spijsvertering. Je krijgt dan goede bacteriën binnen en ook voeding voor ze. Denk hierbij aan zuurkool, miso, kimchi, water of melk kefir, brooddrank en kombucha. Let op dat je ferment gebruik maakt van levende bacteriën en niet kunstmatig zuur is gemaakt door toevoegingen. Waarbij het ook belangrijk is dat de goede bacteriën niet door pasteurisatie (verhitting) het loodje hebben gelegd.

Femmegetic SlaaptekortOmega 3

Een diverse darmflora is essentieel voor een goede gezondheid. Voor de diversiteit en samenstelling van je darmflora is de toevoeging van omega 3 vetten heel belangrijk. Omega 3 vetten hebben een ontstekingsremmend effect, zijn goed voor de gezondheid van je hart en helpen bij een sombere stemming. Bronnen van omega 3 zijn kleine vette vis zoals sardientjes, makreel, haring, ansjovis en wilde zalm. Om je te helpen bij de juiste omega 3 balans neem je hele lijnzaad, chia zaad, olijven, walnoten en avocado. Om het ontstekingsremmend effect te ondersteunen met name wanneer je veel last hebt van stress is het goed om meer kurkuma en gember toe te voegen aan je voedingspatroon.

Femmegetic SlaaptekortPolyfenolen

Planten bevatten stoffen die ze beschermen, de zogeheten polyfenolen. We kunnen deze stoffen vaak niet gelijk opnemen waardoor het voeding is voor de bacteriën in de darmen. Deze maken daar voor ons lichaam gezondheidsbevorderende producten van. Denk aan het verbeteren van de weerstand, die zich voor driekwart in de darmen bevindt, hart- en vaten worden verzorgd, een gezond gewicht wordt bevorderd, maar ook de mama brein waarbij allergieën en ontstekingen verminderen. Polyfenolen bevinden zich in de kleurrijke gedeelten van planten denk aan bessen, druiven, specerijen, bonen, groene thee, rauwe cacao en noten en zaden. Het voordeel van het eten van een variatie aan deze voedingsmiddelen is dat ze de darmflora ook voeden met de aanwezige vezels en ervoor zorgen dat de slechte bacteriën en pathogenen (ziekmakers) worden tegengaan.

Femmegetic Energie

Slaap en energie

Het is natuurlijk zonder voldoende slaap onmogelijk om je energiek te voelen. En jouw slapeloosheid is niet alleen aan je kleintje te wijten. Maar je spijsvertering speelt een sleutelrol in jouw dag- en nachtritme. Deels omdat een gezonde darm stress verlagend werkt waardoor je goed kunt ontspannen wanneer het tijd is om te slapen. Maar ook omdat een gezonde darm helpt in de aanmaak van de voorloper stoffen van melatonine, het stofje dat verantwoordelijk is voor je dag- en nachtritme.

Met deze voedingstips zet je hele grote stappen in het beter zorgen voor je darmen, de geheime motor van je energie!

Website made by Pixxels