Beter voor jezelf zorgen? Tijd voor de MAMA BOOST

shop

Heb je last van ‘mama brein’?

Wist je dat je brein met ongeveer 5% krimpt tijdens je zwangerschap? Het is de reden voor zwangerschapsdementie en ook na de bevalling houden de meeste moeders hier last van. De zogeheten ‘mama brein’: zij vergeet, kan niet op eenvoudige woorden komen, begrijpt simpele dingen niet goed, kan maar moeilijk concentreren, is hyperalert en kan hoofdpijn krijgen als er teveel van gevraagd wordt.

Hersenontwikkeling van je baby

In het derde trimester van de zwangerschap gaat de hersenontwikkeling van de baby in je buik ten koste van jouw reserves. Dit omdat je kindje grote hoeveelheden voedingsstoffen nodig heeft voor haar brein en dan met name een hoge dosis omega 3. Wanneer je borstvoeding geeft, houdt deze verhoogde behoefte zeker het eerste jaar aan.

Femmegetic Mama Brein
Mama Brein

Mijn hypothalamus?

Er is één plekje in jouw brein waar je ‘mama brein’ mee verbonden is, namelijk, de ‘hypothalamus‘. Dit klein gebiedje is verantwoordelijk voor heel veel verschillende functies in ons lichaam. Functies zoals hoeveel trek we hebben tot onze stress reactie, emoties, spijsvertering en indirect de menstruatie. Maar ook hoe koud en warm je het hebt – door haar directe invloed op je schildklier. Als je jouw biochemie op orde krijgt – je hebt voldoende nutriënten tot je beschikking – dan voed je daarmee je hypothalamus waardoor je jouw emoties, hormonen en ook je lichaam weer in balans krijgt.

Femmegetic Punt

Bekend met hyperalertheid

De natuurlijke hyperalertheid die je nodig hebt om jouw kleintje te kunnen beschermen, is onderdeel van het herprogrammeren wat je brein doet door te krimpen. Maar dit kan ook doorslaan en aanhouden. Het is alsof de AAN-knop van een alarm dat constant blijft aanstaan en je kunt maar moeilijk je gepieker rationaliseren. Als je merkt dat je de rust, of de UIT-knop, niet meer kunt vinden dan is het een duidelijk signaal van je lichaam. Het ontbreekt dan aan bouwstoffen om ervoor te zorgen dat je hoofd en lijf te kunnen ontspannen.

Postnatale Depletie

Deze onrust die je kan ervaren, laat zo duidelijk zien hoe je psychologie – mentale gesteldheid – afhankelijk is van je biochemie, oftewel aanwezigheid van voldoende beschikbare nutriënten. Een mama brein is daarom één van de symptomen van postnatale depletie. Wat dat is en wat je eraan kun doen, lees je in de blog. Je kunt je ook opgeven voor onze nieuwsbrief en het gratis ebook over postnatale depletie downloaden onderaan deze blog.

Femmegetic Postnatale Depletie Ebook

Wil je erachter komen of je risico loopt op het ontwikkelen van ‘postnatale depletie’? En wil je praktische adviezen om je beter te voelen. Wanneer jij je inschrijft voor onze nieuwsbrief ontvang je gratis het ‘Postnatale Depletie Ebook’.

Website made by Pixxels