shop

Wat is ‘Postnatale Depletie’?

Luiers? Check!
Babykamer? Check!
Baby badje? Check!
Autostoeltje? Check!
Geboorteplan? Soort van…

Postpartum herstel plan…Uhm. Wat is dat?

Ja, een postpartum herstel plan voor mama. Het is geen onderdeel van de checklist, maar als je al een tijdje geleden bent bevallen dan weet je dat het waanzin is om dit niet te hebben. 

Jouw onschuldige baby krijgt eerst toegang tot alle zuurstof en voedingsstoffen ongeacht de eventuele nadelige gevolgen voor mama

Negen maanden lang heb je een mensje gemaakt. Ook al hebben we daar warme gevoelens bij, de biologie ervan is nogal gewelddadig. Geen enkel ander wezen op aarde staat de foetus toe dat het de bloedsomloop van de moeder overneemt. Door dit mechanisme krijgt jouw onschuldige baby eerst toegang tot alle zuurstof en voedingsstoffen ongeacht de eventuele nadelige gevolgen voor mama.

Nutriënten

Als jouw voedingspatroon niet rijk is aan alle belangrijk nutriënten – waar we allemaal vaker dan niet schuldig aan zijn voor en tijdens de zwangerschap – dan zijn jouw reserves niet groot genoeg om de overname van jouw groeiende baby op te vangen.

Wat over is aan zuurstof en voedingsstoffen is voor jou. Vaak is dat onvoldoende voor een gezonde start aan het moederschap. Hierdoor kun je na de bevalling last krijgen van postnatale depletie.

Oude tradities en samenleving waren hiermee bekend en hebben verschillende tradities om in het vierde trimester net zoveel te zorgen voor de nieuwe moeder als voor haar pasgeboren baby.

Vage Symptomen

De klachten die moeders dan kunnen ervaren zonder een goed herstel zijn misschien heel bekend voor je:

Dit geeft je hopelijk een beeld.

Deze klachten zijn nogal algemeen en het komt vaak voor dat moeders hier lang mee rondlopen zonder op zoek te gaan naar hulp. Vaak denken vrouwen dat het erbij hoort of dat het na een goede nachtrust wel overgaat. Maar misschien ben je er al achtergekomen dat moe wakker worden je nieuwe normaal is (ook nadat je een nacht op magische wijze 6 uur hebt kunnen doorslapen).

Postnatale Depletie

Deze term ‘postnatale depletie‘ is in het leven geroepen door Dr. Oscar Serrallach die hier ook een boek over heeft geschreven ‘The Postnatal Depletion Cure’. Deze huisarts uit Australië staat aan het hoofd van een holistisch medisch centrum waar hij vrouwen behandeld die de bovengenoemde symptomen vertonen.

Naar schatting worstelt 50% van de vrouwen met een mate van ‘postnatale depletie’

Volgens Dr. Oscar Serrallach worstelt naar schatting 50% van de vrouwen met een mate van ‘postnatale depletie‘. Aan het eind van dit spectrum is er sprake van een postpartum depressie. Als je denkt aan alle moeders die je kent met een kind onder 7 jaar, weet dat de helft daarvan rondloopt met postpartum klachten.

Postnatale Depletie Checklist

Wil je erachter komen of je risico loopt op het ontwikkelen van ‘postnatale depletie’? En wil je praktische adviezen om je beter te voelen? Vul dan de checklist in.

Website made by Pixxels