shop

Wil jij geen gestresste moeder meer zijn?

Als je denkt aan een gestresste moeder dan komt er een stereotype beeld omhoog. Het huis ligt ondersteboven, de kinderen zijn aan het huilen en een afwezige partner kijkt toe, terwijl het avondeten heel chaotisch wordt voorbereid. Dit kan deels heel herkenbaar zijn, maar stress is vaker veel subtieler en complexer dan dit beeld.

Eisen versus hulpbronnen

De eisen die het leven aan je stelt, zijn enorm gestegen sinds je bent bevallen: het zorgen voor je kleintje(s), het huishouden waar geen eind aan lijkt te komen, de veranderde relatie met je partner, tijd vinden voor jezelf, ruimte maken voor je sociale leven, als je naast het moederschap een baan hebt ervoor zorgen dat je op niveau kan blijven werken om er een paar op te noemen. Ondanks deze veranderingen zijn je hulpbronnen niet toegenomen om het allemaal mogelijk te maken.

Femmegetic Stress

Alsmaar bezorgd

Als ouder is je zorgen maken om dingen die niet bepaald relevant of rationeel zijn net zo’n grote bron van stress als de dagelijkse verantwoordelijkheden. Als gestresste moeder maak je je zorgen om de tijd die je wel of niet met je kleintjes doorbrengt. Je maakt je zorgen om hun gezondheid en groei. Je maakt je zorgen om hoe ze slapen, wat ze eten, welke opvoed regels je wil toepassen, schermtijd, de juiste speelgoed en noem maar op.

Wat is stress?

Mijn favoriete definitie van stress is een hele brede uitleg van het woord, te vinden in het boek ‘The Upside Of Stress’ van Kelly McGonigal. Want we gebruiken stress te pas en te onpas. Voor de kleine bronnen van stress zoals het verkeer. Maar ook de grote stressoren zoals het verlies van een naaste. Daarom een brede definitie die zegt:

 Stress is wat je ervaart wanneer je iets of iemand waar je om geeft op het spel staat

Kelly McGonigal

Gestresste moeder in een vicieuze cirkel

Om wie geef je meer dan je kleintjes? Niet gek dat je zoveel stress ervaart, zeker wanneer ze nog zo klein en kwetsbaar zijn. En deze stress voel je in je hele lichaam. Je stofwisseling, immuunsysteem, hormonen en ook je geheugen hebben er last van. Wanneer je als moeder last hebt van slaapgebrek, laat onderzoek zien dat het stress hormoon, cortisol, met 45%(!) stijgt. Tips voor slaapgebrek kun je hier teruglezen.

Femmegetic Punt

Stress weerbaarheid

Ons lichaam is niet gebouwd op het aankunnen van langdurige stress. Het beschadigt ons, totdat we zo oververmoeid zijn dat we overspannen raken. En vaak wordt de term stress management gebruikt. Het impliceert dat je stress op orde kunt krijgen en het kan controleren. De eerste les die je als moeder leert, is dat controle hebben geen onderdeel is van deze nieuwe rol. Baby zal net hetgeen doen wat je er niet bij kan hebben op het meest onhandige moment. Wanneer je het hebt over stress weerbaarheid gaat het om het fysiek en mentaal aankunnen van wat jouw kant op komt.

Interne stress

En je fysieke en mentale capaciteit vergroten, stress weerbaar worden, is een intern proces. Dit omdat stress van binnenuit ontstaat. Denk aan de opgebouwde tekorten aan voedingsstoffen, zoals het geval bij postnatale depletie. Bronnen van interne stress blijven vaak onderbelicht, terwijl je hier het meest aan kunt doen en je daar de meeste voordelen van kunt ervaren. Met name om de mate van interne stress bepalend is voor hoe je dagelijkse verantwoordelijkheden, bezorgdheid en dus externe stress ervaart.

Stress is hormonaal

Naast de opgebouwde tekorten aan voedingsstoffen tijdens een zwangerschap, is je stress systeem, het belangrijkste hormonale systeem in het lichaam. Wanneer deze constant aan staat, merk je dat je steeds meer menstruatie klachten ervaart. Met name omdat stress een duur proces is in het lichaam dat voedingsstoffen gebruikt van andere hormonale systemen. Hierdoor loop je nog meer risico op tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen. Jouw herstel duurt daardoor veel langer dan waar je op had gehoopt, hier lees je daar meer over.

Nooit meer iets missen van Femmegetic? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om het gratis postnatale depletie ebook te ontvangen en zo een begin te maken met het aanpakken van je interne stress.

Website made by Pixxels