shop

Klopt het? Negen maanden op en negen maanden af?

Onbewust tel je toch de maanden na je bevalling, want zou het kloppen? Is het echt zo dat je na negen maanden weer helemaal hersteld bent? De meeste moeders zijn teleurgesteld om te merken dat ze na de spreekwoordelijke negen maanden nog steeds niet zijn ontzwangerd.

Terug naar normaal

Het lastige is dat je zeker na je eerste bevalling niet precies weet hoe jij je precies hoort te voelen. Daardoor is het ook heel lastig om te weten waar je precies op wacht na negen maanden. Je krijgt vaak het idee dat je terug moet naar waar je stond vóór je zwangerschap. Een irrealistische verwachting, omdat alles veranderd is met het moederschap.

Femmegetic Postpartum Hormonen

Wat is ontzwangeren?

Wat dan bedoeld wordt met het ontzwangeren, is daardoor niet vastomlijnd. De beste manier om het te omschrijven, is dat het niet langer lichaamsvreemd voelt in je eigen lijf. Maar ook ontstaat er de ruimte om aan jezelf te denken en aan wat je nodig hebt. Waarbij je beter voelen fysiek, herstellen van alle slaaptekort en merken dat je minder hormonaal bent, de meest herkenbare pijlers zijn.

Postpartum hormonen

Het herstel wat nodig is, is hormonaal herstel. Dit omdat je na de zwangerschap en bevalling een zeer ingrijpende verandering ondergaat van alle hormonen. Hormonen zijn niets anders dan boodschappers in je lichaam die effect hebben op alle delen van je functioneren. Soms denken we dat het alleen gaat om de menstruatie, maar je hele cyclus, wat gemiddeld 28 dagen duurt, beïnvloedt je denkvermogen, emoties, gedrag én je lichamelijke gezondheid.

Femmegetic Punt

Hoe lang duurt het dan?

Doordat je wil herstellen van het maken van een mens – een enorme prestatie – gaat dat niet van de één op andere dag. De vrouwelijke hormoonbalans is nogal complex. En doordat we nogal wat aanhoudende stress beleven in het moederschap wordt het herstel verder bemoeilijkt. Onderzoek laat zien dat de meeste vrouwen minimaal een jaar nodig hebben en dit kan zelfs tot 7 jaar na de bevalling duren.

Het proces versnellen

Door je rust te nemen, geef je jouw hormonen hetgeen ze het meest nodig hebben. En dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan met kleintjes thuis. Oefenen met het stellen van de hulpvraag kan je ruimte geven om te ontspannen. Daarbij is het ook verstandig om goed te letten op je voeding en tekorten aan nutriënten aan te pakken. Hoe daarmee te beginnen lees je in ons gratis ebook over postnatale depletie. Deze ontvang je bij het inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Website made by Pixxels