shop

Energie om mama te zijn

Als moeder kan je zo ontzettend moe zijn en blijven. Zonder uitzicht op enige rust kan het enorm hopeloos aanvoelen, je overal doorheen te moeten slepen. En dit geldt niet alleen voor de eerste paar weken of maanden na de bevalling. Het wordt vaak een nieuwe manier van zijn; altijd moe, altijd futloos en altijd op je tandvlees. De energie om mama te zijn, is ver te zoeken.

Tropenjaren

De eerste jaren van het ouderschap heten niet voor niets de ‘tropenjaren’. Het is een marathon waar je aan begint en de één gaat dit beter af dan de ander. Ook omdat er allerlei factoren zijn die de vroege jaren van het moederschap verder kunnen bemoeilijken. Denk aan een afwezige partner, een kindje wat meer aandacht nodig heeft, een veeleisende baan, je eigen gezondheidsklachten, om een paar uitdagingen op te noemen. Allemaal risicofactoren voor het ontwikkelen van postnatale depletie.

Femmegetic Postnatale Depletie Ebook
Download het gratis postnatale depletie ebook om alle risicofactoren te bekijken. Je ontvangt deze bij inschrijving voor onze nieuwsbrief

Wat is energie?

Dat je moe bent dat voel je. En dat je hormonaal bent dat heb je inmiddels ook wel door. Maar hoe ziet het er voor jou uit wanneer je energie hebt? Als je daar een duidelijk beeld van hebt dan weet je beter waar je naartoe wil werken. Het kan zijn hoe je wakker wil worden in de ochtend, met een routine bijvoorbeeld. Misschien is het voor jou genoeg energie hebben om weer in beweging te komen of tijd te besteden aan vrienden en familie. Hoe het er voor jou uitziet, is heel persoonlijk, maar ook heel belangrijk om voor ogen te hebben.

Wat is jouw grootste energie lek?

Een energie lek is een situatie, persoon of iets waar je alleen aan hoeft te denken om te ervaren dat alle energie wegsijpelt. Het kan lijken op de eerdergenoemde risicofactoren, maar kunnen ook relatieproblemen zijn of een verhuizing of het vooruitzicht van alweer een slapeloze nacht. En deze lek los je niet met het lezen van één blog op. Vaak weten we niet wat het is waardoor het lijkt alsof alles te is zwaar.

Femmegetic Energie om mama te zijn

Je energie om te moederen, verhogen

Weten waar al je energie aan op gaat, mentaal en fysiek, helpt je te focussen. Want als je vooruitgang boekt met het anders bekijken van je energie lek en oplossingen gaat vinden ervoor, dan zul je snel het verschil merken. De energie om mama te zijn, komt vrij. Je kunt nu alvast een aantal stappen nemen om je op weg te helpen:

Femmegetic PuntSlapen

Je hebt niet altijd wat te zeggen over hoeveel je slaapt, maar je kan wel degelijk aan de kwaliteit van je slaap werken. In deze blog delen we 3 tips die je gelijk vanavond toe kunt passen. Want zonder diepere slaap herstel je niet goed en kun je onmogelijk jouw batterij opladen.

Femmegetic PuntAdemhaling

Vermoeidheid gaat gepaard met een oppervlakkige ademhaling. Je hebt zuurstof nodig om energie te maken in je lichaam. Het lijkt heel eenvoudig, maar wanneer je hier op gaat letten dan merk je dat een paar keer per dag diep ademhalen naar je buik, een enorm verschil kan maken. Het hoeft niet lang te duren, maar een minuut diep ademhalen; een lange inademing en minstens zo’n lang uitademing, is iets wat je overal en altijd kunt doen.

Femmegetic PuntVoeding

De kwaliteit van je voeding is bepalend voor de hoeveelheid energie die je hebt. Als je weinig aandacht besteedt aan wat je eet en geen tijd neemt om het met aandacht op te eten dan gaat je vertering achteruit. Dit is problematisch, omdat je dan onvoldoende voedingsstoffen opneemt om energie van te krijgen. Een tekort aan voedingsstoffen is voor de meeste moeders een probleem na de bevalling waardoor aanvulling via voedingssupplementen aan te raden is. Hoe je vertering te verbeteren, lees je hier.

Femmegetic PuntStimulatie

Het is heel verleidelijk om je dag door te komen met liters koffie, energie drankjes, maar ook zoetigheid en snelle happen. Alles om het gevoel te hebben dat je wakker bent en je kan blijven gaan. Waarschijnlijk weet je het al, maar dit is alleen maar ‘neppe’ energie waar je een hoge prijs voor betaalt. Niet alleen voor je vertering is het vervelend, maar ook de afhankelijkheid en hoe onrustig je er van wordt, is problematisch. En daarbij zijn het middelen die arm zijn aan de voedingsstoffen die je juist zo nodig hebt om je beter te voelen. Dus probeer deze stap voor stap te minderen.

Het belangrijkst om te onthouden wanneer je zo moe bent, is dat er vaak minder voor nodig is dan je denkt om je beter te voelen. Kies één ding uit om dagelijks te doen om je te ondersteunen in je zoektocht naar je energie lek. Je zult merken dat je sneller dan je denkt meer energie hebt om mama te zijn.

Website made by Pixxels