Beter voor jezelf zorgen? Tijd voor de MAMA BOOST

shop

Help, sinds ik moeder ben, heb ik geen zin meer in seks!

Postpartum seks is een onderwerp waar we het te weinig over hebben. Zo nu en dan hoor je het één en ander over de eerste keer na de bevalling. Maar dat je na de eerste keer kan blijven worstelen om een seksleven te hebben waar je voldoening uit haalt, komt nóg minder voor. Dit terwijl het heel normaal is om als mama helemaal geen zin te hebben.

Je hormonen natuurlijk

Soms onderschatten we het effect dat onze hormonen hebben op ons welzijn. De hormonale verschuivingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap zijn intens. En eenmaal bevallen is het naast de nodige hersteltijd, ook van belang om je tekorten aan te vullen, zodat je hormonen weer optimaal voor je gaan werken. Dit zijn twee dingen die we onvoldoende doen of te weinig vanaf weten. Terwijl het vaak voorkomende redenen zijn van de enorme stress die we kunnen ervaren.

Femmegetic - Postpartum Seks

Postpartum seks en stress

Ons stress systeem is het belangrijkste hormonale systeem dat we hebben. Stress gaat over overleven en wanneer we constant onrust ervaren, is er weinig ruimte voor genot. Constante stress zegt eigenlijk tegen je dat je niet veilig bent. En als vrouw hebben we juist de geborgenheid en het gevoel van veiligheid nodig om te kunnen vrijen. Daarbij is het regelmatig seks hebben ontzettend gezond en de sleutel om veel van je postpartum klachten te verminderen.

Zin om te vrijen, is vitaliteit

Helemaal geen behoefte meer hebben aan seks, zeker wanneer je dat voor je moederschap wel had, is een (hormonaal) teken aan de wand. Er zijn veel redenen waarom regelmatig vrijen gezond is, juist voor het verminderen van je postpartum klachten:

Femmegetic PuntVoeding

Tijdens het vrijen, stroomt er meer bloed naar je vagina. Dit betekent dat er meer voedingsstoffen beschikbaar komen voor je geslachtsorgaan. Dit helpt enorm met het reguleren van menstruatie klachten. Deels omdat jouw vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen, wordt gebalanceerd. Mocht je last hebben van vaginale droogte, een teken van te weinig oestrogeen, dan helpt het vrijen juist om de slijmvliezen gezond te krijgen. Dat is misschien onlogisch, omdat het door de droogte onprettig kan voelen. Maar je stimuleert op deze manier de circulatie. Dus haal er in eerste instantie wat massage olie bij wanneer de droogte je weerhoudt van (penetratieve) seks.

Femmegetic PuntBrein

De stemmingswisselingen waar veel moeders last van krijgen, heeft o.a. te maken met een hersengebiedje dat de hypothalamus heet. Dit is de zetel van je emoties met allerlei hormoon regulerende taken. Veel moeders die last hebben van een mama brein hebben een overactieve hypothalamus. Deze overactiviteit kan leiden tot overbezorgdheid, gepieker en postpartum angstgevoelens. Wanneer je vrijt, wordt je hypothalamus gekalmeerd. Een orgasme is dan ook het enige moment waarop het vrouwelijk brein stil is. Iets wat enorm fijn is voor je hersenen en je stress verlaagt.

Femmegetic PuntVerbinding

Seks met je partner is een moment van verbinding en elkaar weer vinden in het drukke ouderschap. We proberen soms te wachten tot het moment dat alle voorwaarden kloppen. Dat moment komt dus nooit met kleintje(s) in het huis. Wanneer je er aan kan overgeven, in liefde zonder dat het een taak is, kan je enorm veel energie krijgen van elkaar weer ontdekken. Het zorgt er ook voor dat irritaties minder worden en je meer van elkaar kan hebben. Dit omdat je grote hoeveelheden oxytocine vrijmaakt, het knuffelhormoon dat ertoe leidt dat stress uit je lijf verdwijnt.

Vanavond nog?

Misschien ben je enorm geïnspireerd geraakt door wat regelmatig seks voor je gezondheid kan betekenen. En dit terwijl niet eens alle voordelen zijn benoemd. Maar het kan ook intimiderend zijn, omdat het zo lang geleden is of je veel pijn hebt nu. Hoe het ook voor jou aanvoelt, begin met het introduceren van meer genot in je leven. Dat kunnen hele kleine dingen en momenten zijn zoals je mooiste jurk aantrekken of je lievelingsmaaltijd te eten. Hoe meer je jouw zintuigen gedurende de dag kunt prikkelen, hoe meer het de zoektocht naar genot kan leiden tot vaker de koffer induiken samen.

Website made by Pixxels