shop

7 tips om beter te zorgen voor je mama gebit

Als je na je zwangerschap bij de tandarts of mondhygiëniste bent geweest dan heb je misschien meegemaakt dat er onverschillig wordt gedaan over het ontstaan van gaatjes, bloedend tandvlees, gevoelige tanden ed. Het hoort er gewoon bij. Net als andere postpartum ongemakken. En helaas denken we vaak over het gebit ‘eenmaal een slecht gebit, altijd een slecht gebit’. Dit terwijl er veel te doen is om je mama gebit weer gezond te krijgen. Zeker als je bewust bent van het feit dat je gezondheid van binnenuit bepalend is.

Niet alleen meer flossen

Je gebit kan net als je botten – gemaakt van hetzelfde materiaal – sterker en zwakker worden en zich herstellen. Tanden worden namelijk onder leiding van je brein constant gereinigd én gemineraliseerd onder de juiste omstandigheden. Of lees: wanneer je lichaam voldoende nutriënten heeft en in balans is. En dus niet als je last hebt van postnatale depletie. Een tand wat goed gemineraliseerd is, is een sterke tand. Ééntje die invloeden van buitenaf aankan zoals koud en heet, zoet en zuur.

Je mama gebit verzorgen

Met wat liefde, aandacht en de juiste nutriënten kun je weer jouw gebit sterk en gezond krijgen. En dit is niet alleen een cosmetisch voordeel, maar ook is dit de plek waar je vertering begint. Een gezond gebit draagt bij aan gezonde darmen.

Femmegetic Punt1. Voeding voor je brein

De gezondheid van jouw gebit wordt met behulp van hormonen bepaald door een regio in je brein, de hypothalamus geheten. Een gebied wat het enorm druk heeft tijdens en na de zwangerschap en daardoor altijd lijdt onder een tekort aan belangrijke nutriënten. Dit gebied heeft in het derde trimester van je zwangerschap en als je borstvoeding geeft een verhoogde behoefte aan omega 3. Dit essentiële vetzuur gaat eerst naar de baby en wat overblijft (vaak te weinig) is voor jou. Het eten van kleine vette vis is daarom een aanrader en als je plantaardig eet, kun je kijken naar een algenolie supplement.

Femmegetic Punt2. ADEK

Deze afkorting staat voor de vet-oplosbare vitamines, A, D, E en K. Misschien heb je het meegekregen in grootmoeders tijd: een grote lepel levertraan! Niet bepaald lekker, maar uit onderzoek wel effectief in je mama gebit weer gezond krijgen. Want met levertraan (met boterolie) krijg je omega 3 binnen en ook vitamine A, D en K2. Een goed supplement met alle vet-oplosbare vitamines kan je daar natuurlijk ook bij helpen.

Femmegetic Punt3. Onschuldig havermout ontbijtje?

Fytinezuur is een stofje – een zogeheten antinutriënt – wat granen, noten, peulvruchten en bonen bevatten om zichzelf te beschermen. Heel fijn voor de plant, maar minder voor de mens, omdat het de opname van belangrijke mineralen voor je tanden tegenhoudt. Van deze mineralen zoals magnesium, ijzer, selenium en zink hebben de meeste mama’s al een tekort na de bevalling…dus overmatige inname van fytinezuur vergroot een al bestaand probleem. Je kunt dit eenvoudig voorkomen door deze voedingsmiddelen de avond voordat je het wil bereiden te weken in handwarm water . Eventueel kun je daar wat druppels verse citroensap bij doen.

Femmegetic Punt4. Bottenbouillon?

Wanneer de botten van gezonden runderen lange tijd op lage temperatuur wordt gekookt, komen er allerlei voedingsstoffen vrij. Één daarvan is collageen, de meest aanwezige eiwit in je lichaam, waar je bindweefsel van is gemaakt. Dit is dus ook rijkelijk aanwezig in je tanden. Het dagelijks drinken van bottenbouillon of nemen van (plantaardige) collageen poeder versterkt je tanden. Ook zitten je tanden steviger in je tandvlees wanneer je voldoende collageen binnenkrijgt.

Femmegetic Punt5. Iets minder zoet

Veel moeders klagen dat ze zo’n slechte trek hebben. Als je hier lang last van hebt, kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Als het te vaak te hoog is dan zorgt dat voor een hormonaal probleem en ook demineralisatie van je mama gebit. Je tanden worden zwakker, omdat deze disbalans mineralen uit je botten en tanden onttrekt. Dit om de ratio van de mineralen calcium-fosfaat in het bloed constant te houden. Minder suiker helpt je om dit tegen te gaan.

Femmegetic Punt6. Minder gevoelig met water

Conventioneel flossen met een draadje of een stoker gaat er al snel best heftig aan toe. Soms doen we daar juist meer kwaad mee. Met een flos apparaat – een waterpik – reinig je een stuk grondiger en zachtaardiger met water. Het is een kleine investering, maar het levert wel veel op. Het stimuleert namelijk de doorbloeding van je tandvlees waardoor gevoelig tandvlees sneller herstelt.

Femmegetic Punt7. Van zwarte naar witte tanden

Geactiveerd houtskool is een zwarte poeder die enorm reinigend werkt, niet alleen voor de tanden. Als je last hebt van gelige tanden dan is 3 keer per week poetsen hiermee een goed idee. De beste manier of in ieder geval minst rommelige manier is om de poeder met een wattenstaafje aan te brengen op je tanden. Laat dit een minuutje zitten – even naar het toilet. Het mag verspreiden in je mond. Daarna poets je jouw tanden met of zonder tandenpasta. Doe dit dagelijks voor het slapengaan.

Femmegetic PuntBonus tip: maak de afspraak

Het eerste jaar van je baby vliegt vaak voorbij waardoor een tandartsbezoek nogal laag op je lijstje van to-do’s komt te staan. Als je lang rondloopt met klachten kan je schrikken van hoe het erg het kan worden. Dus wees er tijdig bij. Laat het niet uit de hand lopen, maak de afspraak vandaag nog. En vergeet niet dat je gezondheid van binnenuit bepalend is.

Website made by Pixxels