shop

Hoe voorkom je als mama dat je steeds ziek wordt?

Wanneer je kleintje(s) naar de kinderopvang gaan dan merk je (nog) sneller dat je last hebt van verminderde weerstand. Dit is één van de symptomen van postnatale depletie waar veel moeders last van hebben. De bijbehorende tekorten aan belangrijke nutriënten zorgen ervoor dat je immuunsysteem het zwaar te verduren heeft. Elke keer dat je ziek wordt, leidt dat het ertoe dat je nog minder energie hebt. Met deze weerstand verhogende adviezen kom je dit seizoen een stuk sterker door.

Waar zit je immuunsysteem?

De meeste cellen met een immuunfunctie bevinden zich in je darmen. Naar schatting gaat het zelfs om 70-80%! Naast het verteren van je voeding is de gezondheid van je spijsvertering bepalend voor je weerstand. Als er sprake is van een disbalans of een prikkelbare darm dan zul je dit o.a. merken aan je gebrek aan weerstand.

Femmegetic - Immuunsysteem

Kleine beestjes

In je darmen leeft ongeveer 1,5kg aan micro-organismen. Dit zijn kleine beestjes waarvan het grootste gedeelte bacteriën zijn, die we de darmflora noemen. Het zijn er zoveel dat elk mens uit meer DNA van micro-organismen bestaat dan menselijke DNA. Voor je gezondheid is het belangrijk dat er veel variatie is in de verschillende beestjes, omdat ze allemaal uiteenlopende taken hebben. Denk aan het verteren van je voedsel, aanmaak van vitamines, je beschermen tegen ziekmakers, je immuunsysteem regelen, je menstruatie reguleren, je dag- en nachtritme bepalen, je energieniveau verhogen en er is zelfs een effect op je gedrag, gewicht en ook je denkvermogen. Er zijn nog meer functies waarbij je het belangrijkste wil onthouden, namelijk dat voeding bepalend is voor de samenstelling van je darmflora.

Je immuunsysteem voeden

Wanneer je jouw darmflora bewust voedt, verhoog je automatisch ook je weerstand. Wat je dagelijks doet, maakt uit en telt op. Het mooie van deze adviezen is dat je over tijd merkt dat je lichaam ernaar gaat verlangen.

Femmegetic - Immuunsysteem

Femmegetic SlaaptekortPrebiotica

Allereerst is het van belang dat je jouw vezel inname vergroot. En dan met name de oplosbare vezels, omdat deze de beestjes voeden die je weerstand ondersteunen en ertoe leidt dat ze toenemen in hoeveelheid. Voedingsmiddelen die inuline of oligofructose bevatten, zijn geweldige bronnen van oplosbare vezels. Hoe dit je immuunsysteem precies ondersteunt, is iets wat nog wordt onderzocht, maar dat het je weerstand verhoogt, is een gegeven.

Oplosbare vezels

Er zijn twee belangrijke bronnen om op te letten die je makkelijk eet. Namelijk, rauwe knoflook. Slecht 30 gram bevat 6 gram aan prebiotica oftewel voeding voor je darmflora. De tweede geweldige bron van oplosbare vezels is (rauwe) uien, waarbij je met 70gram ook 6 gram aan prebiotica binnenkrijgt. Hierbij is het onbelangrijk welke uien je kiest, rood of wit. Als je de uien bakt of kookt dan heb je bijna het dubbele nodig voor dezelfde hoeveelheid prebiotica. Wat wel van belang is dat je dagelijks beide toevoegt aan je maaltijden, zodat het effect zich over tijd opbouwt.

Femmegetic SlaaptekortFermentatie

Het toevoegen van gefermenteerde voeding en/of dranken aan je dagelijkse routine is een eenvoudige manier om je immuunsysteem te ondersteunen. Wanneer voeding of drank wordt gefermenteerd, is er een proces van voorvertering door bacteriën aan vooraf gegaan. Daardoor ontstaat er een zure smaak die je darmflora zo fijn vindt. Voeg dagelijks een eetlepel biologische en onverhitte zuurkool toe aan je avondmaaltijd of als onderdeel van een salade dressing. Als het gaat om probiotische dranken probeer dan 30-50ml brooddrank, zuurkoolsap, water of (rauwe en volle) melk kefir te drinken.

Femmegetic SlaaptekortGember

Misschien heb je veel gember gebruikt om je zwangerschapsmisselijkheid tegen te gaan. Naast deze bekende werking van gember heeft dit kruid ook veel positieve effecten op je darmflora. Gember doodt ook ziektemakers en ondersteunt je immuunsysteem. Alleen is één dagelijks kopje gember thee niet genoeg. Om het effect te ervaren, kun je beter wat stukjes verse gember toevoegen aan de knoflook en ui dressing die je gaat maken. Of als je een verse sap machine hebt daar gember sap mee te persen. Je kunt ook de verse stukken gember in je thee steeds vervangen. Drink er wel meer, 3 tot 4 ongeveer.

Met deze eenvoudige stappen kun je ervoor zorgen dat weerbaarder wordt wanneer de ‘R in de maand’ is. Zorg ervoor dat je consistent bent. Een dag iets vergeten, maakt niet uit, maar hoe vaker het wél lukt, hoe beter.

Website made by Pixxels