shop

Afvallen als moeder vraagt om een andere benadering

Jij bent absoluut niet de enige die moeite heeft met afvallen sinds je moeder bent. Soms hoor je een mama tegen een andere met haar zwangerschapskilo’s worstelende moeder zeggen dat met borstvoeding geven de kilo’s eraf smolten. Dit kan zo zijn, maar hoeft niet. Voor de één geldt deze algemene ervaring, maar voor de mama die net al een borstvoeding-hel heeft meegemaakt én onder grote stress staat vanwege haar relatie of bijvoorbeeld een huilbaby, kun je haar net zo goed een stomp in haar maag verkopen met zulke tekst!

Na een zwangerschap, bevalling, kraamperiode, eventueel langdurig borstvoeding geven, is je lichaam anders. Er zijn rondingen en verzachtingen die je onbekend waren, striemen, littekens, zwangerschapskilo’s die je maar niet kunt kwijtraken en plekken die lang daarna nog beurs kunnen blijven. Soms herken je jouw mama lijf en hoe zij reageert gewoonweg niet terug.

Je mag ontevreden zijn met je mama lijf

Tegenwoordig krijgen we constant twee boodschappen te horen: Enerzijds body positivity-enthousiastelingen die je ervan proberen te overtuigen dat je tevreden moet zijn met het lichaam wat je misschien niet terug herkent. Daartegenover zie je afbeeldingen van (ge-photoshopte) bekende of minder bekende moeders die slechts een korte periode na hun bevalling halfnaakt poseren en er strakker uit zien dan ooit. 

En weet het is ok om je lijf niet te herkennen. Het is ok, dat je niet in een bikini wenst rond te paraderen. Het is ok, dat je echt niet op een plek bent dat kan accepteren dat dit is hoe je lichaam er nu uitziet. Het is zelfs volstrekt normaal als je daar nu of nog een lange tijd moeite mee hebt.

Femmegetic Punt

Jouw zelfbeeld beïnvloedt je gezondheid

Uiteindelijk gaat het erom dat een negatieve kijk op je postpartum lijf effect heeft op je algehele gezondheid. Het kan zo vervelend zijn voor je zelfvertrouwen dat jouw negatieve zelfbeeld je depressief kan maken. Daarbij blijkt uit onderzoek dat het ertoe kan leiden dat we ons (nóg) gestresster voelen. En stress is een belangrijke reden waarom je hormonen zich niet kunnen herstellen.

Wanneer je met afkeurende blik in de spiegel blijft kijken, opsomt wat zo verschrikkelijk is, verandert er niets ten goede. Het idee is dat als je maar die zwangerschapskilo’s kwijtraakt, jij jezelf opeens wél mooi gaat vinden. Niets is minder waar. Je kunt je net zo ontevreden voelen met ondergewicht als met overgewicht!

Gewicht is een leugen

Dit klinkt misschien contra intuïtief, maar de getallen waar je zoveel aan ophangt – de kilo’s – zijn een leugen. Het is een maat dat enorm op en neer gaat zoals je vast al weet. Uit jarenlang onderzoek weten we dat het gebruik van gewicht, in de vorm van BMI (jouw gewicht gedeeld door tweemaal jouw lengte) als voorspeller van gezondheid geen volledig beeld geeft. Betere maten zijn je gezonde gewoonten of hoeveel je beweegt bijvoorbeeld.

Uiteindelijk zit het niet in je gewicht hoe gek dat blijft klinken. Als je ooit naar mensen hebt gekeken op het strand dan is het je misschien opgevallen. Een meisje wat op het oog slank en fit lijkt, bedekt zichzelf de hele dag en staat er ongemakkelijk bij. Haar vriendin met meer rondingen en wat putjes voelt zich vrij en loopt te paraderen. Het geheim is om wat meer van jouw lichaam te gaan houden. En het is logisch dat het helemaal niet zo simpel is wanneer de ontevredenheid overheerst. Maar als je bedenkt dat je hierin een voorbeeld bent voor jouw kleintje. En dat ze eerder geneigd zijn over te nemen wat ze zien dan wat ze horen, dan is het fijn is om deze ontevredenheid niet door te geven.

Femmegetic Punt

Afvallen als moeder vraagt om een nieuwe benadering

Wat er vaak gebeurt, is dat oude tactieken om je gewicht te beïnvloeden niet langer werken. Er zijn moeders die vroeger met driemaal per week sporten het verschil gelijk konden merken. Of door even geen suiker te eten al resultaat behaalden. Vaak zie je dat het allemaal niet meer opgaat. Mede omdat jouw lichaam herstellende is. Vanuit een plek van tekorten, constant ‘aan’ staan en geen ruimte hebben voor jezelf is de bijkomende stress van het moeten afvallen als moeder dé bron van je nóg ongelukkiger voelen.

De stress van deze ontevredenheid, maar ook van het leven als mama verstoort jouw hormonen. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer vet vasthoudt rondom je buik. En uiteindelijk je cyclus en je schildklier (die je stofwisseling bepaalt en het afvallen enorm kan bemooeilijken) worden vestoord. Jouw hormonale gezondheid is bepalend voor een gezond gewicht. Dus als je na de grootste hormonale daling van je leven worstelt met je gewicht dan is dat dus niet gek.

Waar wil je opletten als je een verschil wil maken?

Afvallen als moeder - Femmegetic

Ontspanning!

Om te kunnen afvallen als moeder is het nodig om weer te leren ontspannen. Dit werkt door op allerlei gebieden die allemaal samenwerken om weer op een gezond gewicht te komen.

Femmegetic SlaaptekortBeweging

Het heel hard sporten en liters zweten wat we onder sporten verstaan, is voor je hormonen op dit moment enorm destructief. Je bent al moe, staat al constant aan dus nog meer stress aan je systeem toevoegen, werkt averechts. Misschien merk je het ook dat je minder energie krijgt van het keihard sporten.

Je wil in beweging zijn, maar dan op een manier dat je voedt. Een hele goede vorm van bewegen dat je ontspant, is gewoonweg wandelen en dan het liefst in de natuur. Als je de mogelijkheid hebt dan is een goede gewoonte om yin yoga lessen te volgen. Dit is ideaal om alle stress je lijf uit te helpen. Daarbij vinden je hormonen het fijn wanneer je werkt aan je spiermassa en kracht opbouwt. Een circuitje in de sportschool kan een goed idee zijn, waarbij je jouw grote spiergroepen traint. Als je daar geen ervaring mee hebt, doe dat dan altijd onder begeleiding.

Femmegetic SlaaptekortVoeding

Ontspanning en voeding gaan hand in hand wanneer je wil afvallen als moeder. Het constant ‘aan’ staan stimuleert je ongezonde trek. Om onder deze spanning te kunnen staan, heb je veel energie nodig. Dat gaat voor je lijf het snelst wanneer je grijpt naar minder voedzame keuzes. Misschien herken je de bodemloze put van jouw trek wel.

Daarbij werkt slaapgebrek natuurlijk ook niet mee met je ontspannen te voelen. Slechts één nacht slecht slapen leidt er al toe dat je op voeding reageert alsof je prediabetes hebt. Dit zijn grotere pieken en dalen voor en na je maaltijden. Het blijkt dat een dagelijkse ochtendmeditatie kan helpen met verbeteren van je slaapkwaliteit en daardoor ook helpt met de pieken en dalen. In deze blog delen we 3 extra tips om je te helpen beter te slapen.

Femmegetic SlaaptekortSpijsvertering

Wanneer je serieus bent over het afvallen als moeder is het belangrijk om voor je darmen en lever te zorgen. Wanneer je vet kwijtraakt, komen er afvalstoffen vrij. Dit is allemaal werk die je lever oppakt. En deze heeft het al druk met het verwerken van medicatie, anticonceptie, chemicaliën uit je voeding en persoonlijke verzorgingsproducten, maar ook functies vervullen voor je cyclus en schildklier om er een paar op te noemen.

Vervolgens is een goede darmwerking essentieel om deze stoffen dagelijks uit te scheiden. Antibioticagebruik heeft een destabiliserend effect op je darmen en is in verband gebracht met het juist makkelijke aankomen. Zorg dus voor je darmen en je lever. Bittere voeding stimuleert en voedt jouw lever. Neem dagelijks 1-2 van de onderstaande producten:

Tekorten

Vaak zijn we ons er niet van bewust dat stress een heel duur proces is. Het kost nogal wat aan vitamines, mineralen en voedingsstoffen om zo alert te blijven. Als je met tekorten worstelt vanwege je zwangerschap dan verergert de stress jouw tekorten alleen maar. Dus het is extra belangrijk dat je niet opeens je calorieën mindert alsof dat de oplossing is. Hopelijk zie je na bovenstaand verhaal dat meer bewegen en minder eten te simplistisch is. Wanneer je wil afvallen als moeder maakt de kwaliteit van de calorieën die je eet hét verschil. Het is daarom prioriteit dat je voedingstof rijk eet en je tekorten wegwerkt met behulp van kwalitatief hoogwaardige suppletie.

Deze nieuwe benadering van het afvallen als moeder kost tijd

Je wil – hoe impopulair dan ook – tijd nemen hiervoor. Met name vanwege de gifstoffen die vrijkomen wanneer je afvalt, maar ook omdat je jouw hormonen verder kunt verstoren. Wanneer het afvallen te snel gaat, denkt je lichaam dat er sprake is van een hongersnood. Hierdoor kun je net zo snel weer aankomen wanneer je weer ‘normaal’ wil doen. Uiteindelijk is ontspanning vinden in je lichaam de meest duurzame weg om af te vallen als moeder. Zeker als je geen tijdelijke oplossing zoekt. Ontspanning vinden, komt wanneer je het op verschillende manieren tegelijk benadert zoals hierboven beschreven. Dit is helaas geen quick-fix, maar wel één waar je op de lange termijn plezier van houdt, zowel fysiek als mentaal.

Website made by Pixxels