shop

Moeders verdienen échte ontspanning – hier lees je hoe!

Het is zo makkelijk in het moederschap om jezelf op de laatste plaats te zetten. Wanneer je jouw handen vol hebt, is het ontspannen als moeder een luxe die jij je niet altijd kan veroorloven. Er zijn nogal wat ballen hoog te houden en als moeder ben je vaak de hele dag door, overdag en ‘s nachts nodig. Het probleem is dat je, door het negeren van jouw basisbehoefte aan rust, overspannen kan raken, je uitgeput blijft en zelfs depressief kan worden.

Tegenwoordig heeft iedereen het over “zelfzorg”. Met kleine kinderen thuis is het de vraag waar we de tijd vandaan moeten halen. We denken dat meer slapen de oplossing zal zijn. Na opeenvolgende nachten doorslapen en moe wakker worden met een kort lontje kan het hopeloos aanvoelen. Ontspanning en rust gaan namelijk over meer dan slapen zoals je misschien al weet.

Rest, at its core, should be restorative

Dr. Saundra Dalton-Smith

Verschillende soorten rust

Als je voelt dat je overbelast bent dan helpt het enorm om de 7 verschillende soorten rust uit het boek “Sacred Rest” van Dr. Saundra Dalton-Smith als leidraad te gebruiken. Deze dokter deelt in dit boek hoe de nadruk op alleen maar slaap als vorm van rust onvoldoende is om onze uitputting op te lossen. Door bewust te zijn van je specifieke “rust tekorten” kun je de vermoeidheid tegengaan en kan je ontspannen als moeder.

Ontspannen als moeder - Femmegetic

Welke vormen van rust helpen jou ontspannen als moeder?

1 - Femmegetic SlaaptekortDe mentale last van het moederschap

Als mama heb je constant kleine en grote beslissingen te nemen. Denk aan het regelen van opvang, afspraken met het consultatiebureau tot het doen van boodschappen. Dit kan je het gevoel geven dat je altijd “aan” staat. De mentale uitputting leidt tot besluiteloosheid, gepieker, je overweldigd voelen en concentratieproblemen. Het is nodig om de ruimte te hebben om je zorgen en stress los te laten door middel van yoga, meditatie of een wandeling door de buurt of natuur. Het wegleggen van alle schermen en technologie helpen hierbij. Als je to-do lijstjes je wakker houden, werkt een notitieblokje naast je bed om je gedachten in op te schrijven erg goed.

2 - Femmegetic SlaaptekortTransitie naar het moederschap

Je bevindt je in een levensveranderde fase, ook wel matrescence genoemd. Wanneer je geen ruimte hebt om alle gevoelens die daarbij komen kijken te verwerken dan krijg je een tekort aan emotionele rust. Dit kan je merken aan hoe prikkelbaar je bent, frustratie, stemmingswisselingen, verdriet, maar ook angst. Jezelf emotionele rust gunnen, begint met het bijhouden van een dagboek waarin je jouw gevoelens kan opschrijven, het vaker voeren van een goed gesprek – die niet wordt onderbroken door je kleintje – en het luisteren naar mooie muziek.

3 - Femmegetic SlaaptekortVerbinding voelen

Het moederschap kan heel eenzaam voelen. Je bent op je eigen eilandje aan het rennen en voelt je geïsoleerd. Een gebrek aan verbinding kan ervoor zorgen dat je een tekort hebt aan spirituele rust. Dat uit zich in een hopeloos gevoel, verdriet of gebrek aan een doel in je leven naast het moederschap. Dit hoeft geen gelovige lading te hebben, maar het bijwonen van een kerkdienst of bidden, kan helpen als jij je daarmee verbonden voelt. Betekenis in het leven kun je ook vinden in meditatie, de schoonheid van de natuur, maar ook kunst.

4 - Femmegetic SlaaptekortOverprikkelde moeder

Elke moeder is bekend met zich overgestimuleerd voelen. Je zintuigen worden constant geprikkeld door alle geluid, activiteit en energie van je kleintje(s). Dit kan zich uiten in hoofdpijnen, dat je snel bent afgeleid en je rusteloos en overweldigd voelen. Een rustige omgeving kan wonderen doen voor je tekort aan sensorische rust. Dagelijks de mogelijkheid creëeren om je terug te trekken i in het huis, een noise cancelling koptelefoon opdoen of jezelf een warm bad gunnen, kan dit tekort aanvullen. Deze rust ontstaat ook met het verstuiven van essentiële oliën zoals lavendel, citroen, bergamot, ylang ylang en jasmijn. Veel moeders hebben last van de rommel die kinderen maken. Neem de tijd om dit te organiseren. Dan ruim je het daarna sneller op en vermindert dus ook de onrust die de rommel veroorzaakt.

5 - Femmegetic SlaaptekortWat vind ik leuk?

Veel moeders vergeten waar ze vóór de kinderen plezier aan beleefden. Hierdoor kan jij je als mama ongeïnspireerd, ongemotiveerd en onproductief voelen. Je hebt dan een gebrek aan creatieve rust. Door een pauze te nemen van je werk, het moeten oplossen van problemen, en andere taken kun je jouw batterij opladen. Iets creatiefs doen zonder dat je hoeft te presteren of verwachtingen hebt, kan je tot rust brengen. Denk aan schilderen, schrijven, muziek maken, tuinieren, dansen of een andere hobby waar je al lang geen tijd meer voor hebt gemaakt.

6 - Femmegetic SlaaptekortNooit alleen, wel eenzaam

Als je altijd omringd bent door kleintjes kan het je zomaar overkomen dat je in je baby stem een volwassene antwoord geeft. Het leven op de klok van slaapjes, voedingen en activiteiten van de kinderen leidt ertoe dat er weinig tijd overblijft voor de mensen waar je energie van krijgt. Dit is ook wel bekend als een tekort aan sociale rust. Als je het bekijkt met een evolutionaire bril dan horen we voor ons stress systeem te verbinden met een groep, het liefst bestaande uit andere vrouwen. Zonder onze village voelen we ons eenzaam, geïsoleerd en somber. Neem tijd voor de relaties die dierbaar zijn voor je en zeg vaker “nee” tegen sociale uitjes die aanvoelen als een verplichting.

7 - Femmegetic SlaaptekortMoe, moeder, moest

Wanneer je al lange tijd niet goed slaapt dan ben je intiem bekend met een tekort aan fysieke rust. En omdat je de hele dag actief bezig moet zijn, is er geen tijd voor herstel en ontspanning. Je merkt het naast de vermoeidheid, ook aan spierspanningen, maag- en darmklachten, hartkloppingen, hoofdpijnen en een slechtere weerstand. Gun jezelf betere slaapkwaliteit. Een kort dutje van 20 minuten of minder kan je ook enorm helpen.

Ontspannen als moeder - Femmegetic

Ontspannen als moeder

Misschien zijn alle vormen van rust nodig voor jou op dit moment. Het geeft dan stress om te bedenken dat het niet haalbaar is om hiermee aan de slag te gaan. Een goede manier om hieraan te beginnen, is om jezelf elke dag een vorm van rust te gunnen. Het hoeft geen uren te duren, maar een klein moment kan al genoeg zijn. Je kunt je kleintje(s) erbij betrekken, samen wandelen door de natuur, iets creatiefs doen, dansen door de kamer of ze leren mediteren. Wees nieuwsgierig en experimenteer hiermee om te zien wat werkt. En het belangrijkst is om niet te streng te zijn, stap voor stap, werkt het best.

Website made by Pixxels