Pre-order onze Femmegetic Gift Box

bestel

3 Tips voor de moeders die slecht slapen

Het slaaptekort begint soms al tijdens de zwangerschap en houdt aan met een baby die niet kan doorslapen. Na maanden en soms zelfs jaren slecht slapen, word je een chronisch slecht slapende moeder. Want niet alleen moeders met pasgeboren baby’s of kleintjes die nog geen jaar oud zijn, kunnen wakker liggen ‘s nachts. Maar ook wanneer je kinderen doorslapen, kan jouw slaap een probleem zijn.

Hyperalertheid

Van nature ben je als – nieuwe – moeder alerter op geluiden gedurende de nacht. Deze constante alertheid gaat gepaard met het scannen van ruimtes op gevaren, (irrationele) angstgevoelens en gepieker. Allemaal emoties die enorm vermoeiend kunnen zijn en ook jouw nachtrust verstoren. Wanneer je last hebt van postnatale depletie merk je dat je heel graag wil slapen, maar wanneer je de kans krijgt, ben je te overactief en stel je het slapen uit.

slecht slapende moeder

Niet slaapkwantiteit, maar slaapkwaliteit

We zijn eraan gewend om de uren die we hebben geslapen te gebruiken als graadmeter voor hoe goed we hebben geslapen. Dit terwijl het kan voorkomen dat je 9 uur slaapt, maar enorm moe wakker wordt. Of je kan voor je gevoel veel te weinig hebben geslapen en toch uitgerust wakker worden. Gelukkig maar, want in deze fase kun je aan de hoeveelheid slaap die je krijgt weinig veranderen, maar aan de kwaliteit van je slaap kun je wel werken.

Femmegetic Punt

Vanavond beter slapen

Er zijn een aantal dingen die je gelijk kunt doen als je een slecht slapende moeder bent, ongeacht of er een baby gevoed moet worden of een onrustige dreumes aandacht nodig heeft.

Femmegetic SlaaptekortLicht

Onze lichamen zijn ritmisch als het gaat om alle processen die daarin omgaan. Om de juiste ritme te hebben, het zogeheten circadiaanse ritme, zijn we afhankelijk van het daglicht. Zonder voldoende daglicht krijgen we niet de juiste signalen naar ons brein om deze ritme aan te houden. Zorg er dus voor dat wanneer je wakker wordt, je zodra het mogelijk is, een paar minuten buiten bent. Een zonnebril blokkeert het daglicht dus doe deze ook af.

Daarbij is het van belang te realiseren dat het blauwe licht van alle schermen zoals je TV, telefoon, laptop ed in de avond de dag- en nachtritme signalen verwarren. Doordat de hoeveelheid licht zo stimulerend is, denken je hersenen dat het nog dag is. Probeer het blauwe licht te vermijden ‘s avonds en je slaapkamer zo donker mogelijk te maken. Een slaapmasker kan daarbij helpen

Femmegetic SlaaptekortVagus zenuw

Deze zenuw is verantwoordelijk voor jouw parasymphaticus, oftewel het deel van jouw zenuwstelsel dat gaat over rust en verteren. Wanneer je deze zenuw stimuleert, lukt het je ook beter om te ontspannen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Één daarvan is door middel van koude stimulatie. Dit lijkt tegenstrijdig en alsof dat je juist wakker maakt. Maar het is een experiment waard.

Probeer voor je gaat slapen vanavond je gezicht te wassen met koud water. Je kunt hetzelfde effect ervaren door na een warme douche, 20 tellen onder de koude douche te staan. Als je gelijk denkt, dit is me allemaal veel te koud, probeer dan alleen je polsen een halve minuut met koud water af te spoelen.

Femmegetic SlaaptekortAlcohol

Wanneer je de gewoonte hebt om de avond af te sluiten met een glaasje wijn dan denk je al snel het nodig te hebben om te ontspannen. Helaas heeft alcohol een hormoon verstorend effect. Ook verstoort alcohol je REM (Rapid Eye Moment) slaap. Dit is de fase van je slaap die enorm belangrijk is wanneer je last hebt van postnatale depletie, omdat het bepaalt hoe alert je bent gedurende de dag, hoe goed je geheugen werkt en bepaalt ook je herstel.

Het is goed om alcohol te beperken tot 1-2 glazen per week in plaats van een dagelijks ritueel.

Slaap lekker

Zoals je waarschijnlijk hebt ervaren, is slaap één van de belangrijkste fundamenten van je goed voelen. Aandacht besteden aan het verbeteren van je slaapkwaliteit maakt enorm veel uit voor je algehele gezondheid. Zorg goed voor jezelf en neem je slaap serieus, zodat je geen slecht slapende moeder meer hoeft te zijn.

Website made by Pixxels