Beter voor jezelf zorgen? Tijd voor de MAMA BOOST

shop

Waarom elke mama een kraamplan nodig heeft

Tijdens je zwangerschap is het heel logisch dat je focus ligt op je einddoel, je baby baren. En omdat de geboorte gepaard kan gaan met spanning voor het onbekende gaat alle aandacht daarheen. Heel logisch, want het is een enorm belangrijk moment en een goede voorbereiding maakt uit voor jou en je baby. Het zal je misschien verbazen, maar het ‘echte’ werk begint daarna pas. En als je daar nog niet over hebt nagedacht, verder dan wat de baby nodig heeft, dan is dit een goed moment om het te hebben over jouw kraamplan.

Wat is een kraamplan?

Je kunt je kraamplan vergelijken met het schrijven van een geboorteplan. Hierin beschrijf je jouw wensen en ideeën over hoe jij de periode na je bevalling ziet. Net als een geboorteplan is het een gegeven dat in de chaos van het zorgen voor een pasgeborene de dingen anders (kunnen) lopen. Gelukkig maakt dat niets uit, want het gaat erom dat je de tijd neemt om na te denken over wat je wil, hoe je het wil, gesprekken voert met je partner hierover en tot slot praktische zaken voorbereid. Zeker als het niet je eerste zwangerschap is dan zorg je er met je kraamplan voor dat je de dingen die je anders wil alvast kunt regelen.

Like most pregnant women I knew I had invested plenty of planning into having a healthy pregnancy and birth, but self-care after the delivery registered barely a blip in my mind

Heng Ou auteur van ‘De Eerste 40 Dagen’

Het deel zelfzorg in je kraamplan

Je kraamplan vul je met allerlei praktische zaken zoals de zorg voor je kleintje, maaltijden voor jezelf en je gezin en de zorg voor je andere kindjes om er een paar op te noemen. Het deel wat het meest wordt vergeten wanneer het gaat om een kraamplan is het deel zelfzorg. Wanneer je tijd besteed om hierover na te denken, zal je herstel veel soepeler verlopen. Denk dan aan de volglende onderdelen:

Femmegetic PuntMe-time

Misschien wil je nu elke seconde en elke minuut met je baby doorbrengen. En als dat zo blijkt te zijn dan is dat helemaal fantastisch. Weet dat het je heel veel rust kan geven wanneer je het zwaar hebt om alvast een paar momenten voor jezelf te plannen. Dit kan zijn je (schoon)moeder die langskomt een ochtend, zodat jij kunt slapen. Je partner die halve dagen vrij neemt, zodat jij buiten kunt wandelen of in bad kan. Denk dan echt aan de basisbehoeften van slapen, eten en bewegen die je heel veel ruimte geven wanneer je ze in de begin weken even alleen kunt doen.

Femmegetic PuntPostpartum behandeling

Tegenwoordig zijn er veel postpartum behandelaars die allerlei mooie rituelen uitvoeren speciaal voor de kraamvrouw. De bekendste zijn de postpartum massages. Het kan heel fijn zijn om jezelf te verwennen in je kraamtijd met een dergelijke behandeling. Waarbij het belangrijk is om dit alleen bij een gekwalificeerde behandelaar te doen. Via je verloskundige, zwangerschapscursus of vriendinnen kun je komen aan aanbevelingen. Zorg er altijd voor dat je jouw kleintje in goede handen achterlaat, zodat je jezelf kunt gunnen helemaal aanwezig te zijn.

Femmegetic PuntExtra ondersteuning

Dat je net een mens hebt gemaakt en dat het nogal wat van je vergt, is niet altijd iets waar je echt bij stilstaat. Als kraamvrouw is de kans groot dat je inteert op je reserves en dat het allemaal veel is. Dat geeft helemaal niets. Verloskundigen bevelen vaak aanvullende zorg aan van een lactatiekundige bij jou in de buurt tot aan bekkenbodemfysio’s en zelfs een psycholoog mocht dat nodig zijn. Gun jezelf het stellen van deze hulpvraag en bespreek van tevoren met je verloskundige de mogelijkheden die je hebt als je ergens tegenaan loopt.

Suppletie voor jou

Als net bevallen moeder val je in een groep waarvan de kans groot is dat je een tekort hebt aan nutriënten. Mocht je al moeder zijn dan weet je dit misschien van een ijzertekort na de bevalling en hoe heftig dat kan zijn. Het is daarom altijd verstandig om een kwalitatief goed supplement te nemen. Als je een zwangerschap multivitamine hebt waar je tevreden over bent, leg deze dan (nog) niet aan de kant. En als je op zoek bent naar een formule speciaal voor moeders dan ben je bij Femmegetic bij het juiste adres.

Website made by Pixxels