Jouw mama gezondheid checken? Vul onze checklist in

bestel

Ben je een overbezorgde mama of is dit postpartum angst?

Er wordt weleens lacherig over gedaan, de stereotype moeder die zich overal zorgen om maakt. Deels hoort het er ook gewoon bij. Je bent degene die vaak als eerst de kleine hoort huilen. Je ziet eerder gevaar. En als moeder ben je geneigd om vaker wakker te liggen van dingen die nog geregeld moeten worden of komen gaan. Dat dit over kan slaan in postpartum angst is iets waar we te weinig over horen.

Natuurlijke bezorgdheid

Je hebt ongetwijfeld ervaren dat je hersenen ingrijpend zijn veranderend tijdens de zwangerschap. Deze voorbereiding op het moederschap zorgt ervoor dat je alerter bent op het welzijn van je kindje(s). Precies wat een weerloze baby nodig heeft, een mama die reageert op al haar behoeften.

Postpartum angst

Begin van postpartum angst

Er zijn een aantal redenen waarom de natuurlijke bezorgdheid kan doorschieten in postpartum angst. Vaak zetten moeders de lat zó hoog, alles moet perfect zijn voor de kleine. Perfectionisme is een bekende voorloper van postpartum angst. Maar ook wanneer je maandenlang en soms zelfs jarenlang niet goed slaapt, word je kwetsbaarder voor angst. Daarbij kan de constante stress van het moederschap je ook angstig maken.

Postartum angst of postpartum depressie?

Het is niet altijd bekend wat er bedoeld wordt met postpartum angst of men denkt dat het een onderdeel is van een postpartum depressie. En dat is niet terecht. Hoewel moeders met een postpartum depressie vaak angstig zijn, gaat het om verschillende aandoeningen. Één van de kenmerken van een depressie is een gebrek aan activiteit, het welbekende beeld van weinig meer kunnen, apathisch zijn. Moeders met angst daarentegen kunnen nog prima functioneren en zijn juist enorm alert, té alert.

Femmegetic Punt

Hoe je postpartum angst herkent

Er zijn een aantal zaken die bezorgdheid en overmatig gepieker onderscheiden van angst. Allereerst is het sporadisch hebben van beangstigende gedachten best normaal. Bijna alle moeders zijn bekend met intrusies, hele nare gedachten die soms uit het niets komen. Wanneer jij lekker in je vel zit, kun je deze intrusies best makkelijk van je afschudden. Maar bij lang slecht slapen, veel stress, die onhaalbare hoge lat, maar ook een genegeerd geval van postnatale depletie wordt het rationaliseren van deze gedachten heel moeilijk. Herken je het volgende:

Fysieke klachten

Daarbij gaat postpartum angst ook gepaard met fysieke klachten. Hierbij moet je denken aan:

De laatste drie verschijnselen zijn wat lastiger te onderscheiden wanneer je recent moeder bent geworden. Maar wanneer het gepaard gaat met de mentale klachten en de rest van de fysieke klachten dan zie je dit vaak voorkomen bij postpartum angst.

Wat te doen?

Er is helaas nog te weinig aandacht voor postpartum angst, dit terwijl vrouwen vaker angstige gevoelens melden. Naar schatting hebben 1 op de 5 vouwen last van depressie of angst rondom de zwangerschap en na de bevalling. Wanneer je deze klachten herkent, zoek hulp. Er zijn psychologen die hierin gespecialiseerd zijn en jou serieus zullen nemen. En vergeet niet, jouw mentale klachten zitten niet alleen tussen je oren; je moeder lijf en hoofd zijn één en ze beïnvloeden elkaar.

Website made by Pixxels